13.Loborfest 2023.

Skupina Džuboks dobitnik je nagrade „Kristalni bariton“ za apsolutnog pobjednika 13. Loborfesta prema bodovima stručnog žirija, dok je srca publike i slušatelja Zagorskog radija osvojio sastav Veseli dečki, kojeg čine osnovnoškolci od 13 godine.

13. Loborfest, festival oberkrajner glazbe, održan je u nedjelju, 23. srpnja 2023. godine u Loboru, a nastupilo je 14 glazbenih sastava iz četiri države: Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Austrije. Uz Nagradu Kristalni bariton, uručene su i nagrade za najbolji aranžman, najbolji tekst te najbolji scenski nastup, zatim „Zlatni bariton“, „Srebrni bariton“ i „Brončani bariton“, kao i nagrada generalnog pokrovitelja koju je uručila načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih.

Načelnica Jembrih, uz čestitku najuspješnijima, istaknula je važnost ove manifestacije i zahvalila svima koji su dali dio sebe u organizaciju ovog velikog događaja za Općinu Lobor, ali i Krapinsko-zagorsku županiju.

Kao i proteklih godina, podršku Festivalu dao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, istaknuvši kako je ovako velik odaziv izvođača, ali i posjetitelja dokaz kako ova vrsta zagorske muzike ima svoju publiku i zato treba pružiti podršku i učiniti sve da se ova tradicija održi. Župana Kolara posebno su oduševili mladi Veseli dečki, koji su svojim nastupom dokazali da budućnost ovakve vrste glazbe neće biti upitna već da će ju mlađe generacije njegovati na onakav način kakvi su bili temelji obekrajner glazbe.

Nastupili su: iz Hrvatske –  Grupa Štimung, Grupa Kolege, Ansambl Zagorje, Fiškali, Zvuci Zagorja, Božek Meštrović i Mužikaši i Veseli dečki, iz Slovenije –  Gorenjski kvintet, Grand kvintet, Ansambl Juhej, Skupina Džuboks i Preobrat, iz Njemačke –  Vonga Vierer Blosn te iz Austrije –  Kronwildkrainer.

Kulturno turističko društvo Loborfest organizira jedini festival ovakvog tipa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i šire. Svojim radom čuva tradiciju i kulturu loborskoga i zagorskog kraja te je promovira u Hrvatskoj i inozemstvu. Cilj ovog međunarodnog festivala je očuvanje izvorne zagorske glazbe, glazbe s alpskog zemljopisnog područja, polka i valcera, te njenog značaja kao dijela zagorske, hrvatske i europske kulturne baštine.

 


Ove će godine na 13. Međunarodnom festivalu tradicijske glazbe podalpskog podneblja – LOBORFEST 2023. u suradnji sa Zagorskim radijem po prvi puta biti dodijeljena Nagrada radijskih slušatelja. Uskoro slijedi više informacija o načinu glasanja. U međuvremenu uživajte u dobroj glazbi i slušajte Zagorski radio.LOBORFEST

Kulturno-turističko društvo Loborfest osnovano je radi promicanja, razvitka i unapređenja
sljedećih ciljeva:
– revitalizacija povijesnih vrijednosti i kulturne baštine
– očuvanje i promicanje izvornih kulturnih, etnoloških i povijesnih vrijednosti
– uzajamno povezivanje i razmjena iskustava
– organiziranje kulturnih manifestacija
– unapređenje i poticanje kulture kao poticatelja razvoja turizma
– izvođenje programa vezanih za kulturno stvaralaštvo i turističku promidžbu
– jačanje međunarodne suradnje

Međunarodni festival Loborfest pokrenut je s ciljem očuvanja izvorne zagorske glazbe,
glazbe alpskog zemljopisnog podrijetla, glazbe polki i valcera kao dijela zagorske, a samim
time hrvatske i europske kulturne baštine. Ove će se godine održati po 13. puta – u nedjelju
23. srpnja 2023. s početkom u 16 sati pod šatorom na školskom igralištu u Loboru. Na 13. će
Loborfestu u natjecateljskom i revijalnom dijelu nastupiti glazbeni sastavi iz Njemačke,
Austrije, Slovenije i Hrvatske.
KTD Loborfest organizira jedini festival ovakvog tipa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i šire.
Svojim radom čuva tradiciju i kulturu loborskoga i zagorskog kraja te istu promovira u
Hrvatskoj i inozemstvu.
Cilj je projekta upoznavanje građana s ovom vrstom glazbe, omogućavanje predstavljanja
domaćim sastavima, razvoj međunarodnih prijateljstava te jačanje međunarodne suradnje.
Krajnji je cilj zaštita i očuvanje ove vrste glazbe kao vrijednog kulturnog dobra.

KULTURNO -TURISTIČKO DRUŠTVO LOBORFEST
Trg sv. Ane 26
49253 Lobor
OIB: 51964574541
IBAN: HR9223600001102070422
Kontakt: 091/578-2682 (Josip), 091/557-4405 (Ana)