Krapinafest 2023.

Slučajnoga prolaznika krapinskim ulicama u nedjelju 25. lipnja moglo je nemalo iznenaditi što najglasniji zvuk koji je do njega dopro te večeri nije bila uobičajena buka kafića, već mnogoglasni napjev šansone „Svi slavimo“ i „Odlučio sam slijediti Krista“ koji je odjekivao iz krapinske crkve sv. Katarine. Ondje je naime, u organizaciji Zajednice Bolji svijet i Franjevačkoga samostana u Krapini zajedničkom izvedbom ovogodišnjih sudionika zaključen 26. Krapinafest – festival posvećen promociji suvremene duhovne glazbe. Kakva se povijest krije iza imena »Krapinafesta« najprije su mogli doznati njegovi posjetitelji na izložbi slika i plakata s dosadašnjih izdanja festivala, otvorenoj u franjevačkom samostanu prije misnoga slavlja koje je u crkvi sv. Katarine predslavio fra. Franjo Tomašević, gvardijan. Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je band „Bolji Svijet“

U ime pokrovitelja Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i provincijala fra Milana Krišto riječi dobrodošlice uputio je fra. Franjo Tomašević prenoseći čestitke te zahvale Mariji i Ivanu za organizaciju, sviranje i njegovanje moderne duhovne glazbe te za dugogodišnju suradnju na svim poljima djelovanja u okrilju franjevačke crkve i samostana.

Priča o duhovno-glazbenom festivalu koji zbog izostanka natjecateljskoga karaktera krasi opuštena atmosfera seže još u 1993., a neodvojiva je od samostana manje braće. U njegovu je okrilju baš te godine osnovan Zbor mladih Krapina te je još iste godine održao prvi božićni koncert »Radujte se narodi«, koji se održava sve do danas. Aktivnost zbora pridonijela je i brzom osnutku krapinskoga bratstva Franjevačke mladeži, koja je ubrzo postala i pokretačem brojnih župnih humanitarnih akcija, hodočašća, koncerata i tribina. Upravo su uz potporu framaša i franjevaca Ivan i Marija Benc 1997. u krapinskoj crkvi organizirali prvi Krapinafest koji je ugostio ponajbolja imena duhovne glazbe iz Hrvatske, ali i inozemstva: Slovenije, BiH, Švicarske, Njemačke, Austrije…

Festivalu su se i ove godine pridružili umjetnici s kojima su članovi zbora proteklih godina ostvarili dobru suradnju: Antonio Tkalec, fra Miroslav Petrac, Ženski vokalni ansambl Fiola, Miljenko Golub, Gaudium Domini, Tomica Kolar (ex. Hosana) i vlč. Janez Ferlež (Slovenija).

O njegovim je plodovima posvjedočio i sam Ivan Benc, ističući da je dosad nastupilo više od 230 izvođača s oko 400 novih pjesama. Uz pjesme, uvijek je tu druženje u ozračju vjere, ljubavi, zajedništva te rađanja prijateljstva, od kojih su mnoga ostala do danas. Redovito su se objavljivali nosači zvuka, nekada i dvostruki, zahvaljujući Udruzi Kajscena iz Krapine«, istaknuo je. Također je zahvalio svim franjevcima koji su do sada službovali u ovoj crkvi i samostanu, članovima zbora „Bolji svijet“, suradnicima, prijateljima, sponzorima i medijskim pokroviteljima.

Od srca zahvaljujemo Ivanu i Mariji Benc na ustrajnosti svih ovih godina te se veselimo novim glazbenim druženjima.

Pripremio: Darko Fiket