IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI 2021.

BEDEKOVČINA – Mario Plantak, Tamara Balja i Grupa Fantastic te Radovan Kunović, pobjednici su 53. festivala Igrajte nam mužikaši – Bedekovčina 2021. Ove godine, osim nagrada festivalskog žirija,  o najboljima skladbama telefonskim glasovanjem odlučivali su slušatelji Zagorskog radija te je prikupljeno 400 radijskih glasova,  a po prvi puta glasalo se i putem interneta na društvenim mrežama te je u zadanom roku prikupljeno  ukupno 216.559 glasova.

Ove godine, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u Bedekovčini su ponovno, na popularnim Bajerima, u tri dana, održane čak tri tradicionalne manifestacije zagorskog kraja: Sajam i izložba zagorskih vina, Štruklijada i festival Igrajte nam mužikaši. Oduševljen kvalitetom prostora na kojem su manifestacije održane, brigom domaćina i velikim interesom posjetitelja za dolazak u ovaj dio Hrvatskog zagorja, ali i kvalitetom i mogućnošću prostora za prijem tako velikog broja posjetitelja, župan Krapinsko-zagorske županije  Željko Kolar, istaknuo je da postoji velika mogućnost da se ove tri manifestacije ubuduće i tradicionalno zajedno održavaju baš u Bedekovčini.

 Popularno okupljalište zagorskih glazbenika, prekrasna Jezera u Bedekovčini, u nedjelju 1. kolovoza 2021. godine odzvanjala su  poznatim zvucima trube, klarineta, harmonike, baritona, ali i tamburice i violine. Ovaj 53. po redu festival najdugovječnija je i najpopularnija manifestacija koja okuplja narodno-zabavne i tamburaške sastave i soliste, a prvi put je festival održan davne 1968. godine.

Mnogi autori, tekstopisci, skladatelji, aranžeri, izvođači, ali i zaljubljenici u domaću zagorsku popevku zaslužni su što se festival održao svih ovih godina.  U natjecateljskom programu 53. Festivala Igrajte nam mužikaši nastupila su 24 izvođača. Nove pjesme na ovogodišnjem festivalu izveli su: Duet Tommy i Darko, Sandra Petrž Sandročka i Đuke Band, Hajdina Band, Zlatko Deveničar, Irena Grden, Črleni Lajbeki, Radovan Kunović, Kvartet Stubaki, Veronika Jambrek, Zvonimir Gažić, Branko Pavić i Nikolina Baksa, Lana i Lorena Hlupić, Zagorje Express, Božo Pustajec i Drago Sastić Ex Bakus, Božek Meštrović, Grupa Zakon, Željko Kokorić, Tamara Balja i Grupa Fantastic, Stjepan Čebrajac Čebo, Andrija Kos i Carpona Band, Krunoslav Jazbec, Kraljevi Zagorja i Mario Plantak.

Nakon što su posjetitelji na jezerima i slušatelji Zagorskog radija u izravnom prijenosu poslušali sve skladbe uslijedilo je uručenje nagrada prošlogodišnjim pobjednicima, koji su ujedno po prvi put javno izveli svoje skladbe. Podsjetimo, prošlogodišnji Festival Igrajte nam mužikaši zbog pandemije korona virusa održan je na drugačiji način nego što smo navikli, bez publike, pred kamerama i uz radijski prijenos.

Prema slušateljima Zagorskog radija, za prošlogodišnji festival,  prvu nagradu za skladbu Andrije Kosa i Davora Totovića, „Ljubav na jezeru“  osvojila je Veronika Jambrek. Drugo mjesto osvojila je pjesma „Zagorje naše“ čiji je autor Darko Krušelj u izvedi Vikendaša. Treća nagrada pripala je skladbi „Igrajte  nam mužikaši“ čiji su autori Zlatko Deveničar, Milan Maksimilijan Herceg i Davor Totović. Pjesmu je izveo Zlatko Deveničar.

Po ocjeni festivalskog žirija u sastavu Ivana Tomašković, predsjednica, Ivana Benca i Borisa Pavlekovića treće mjesto osvojila je skladba „Ljubav na jezeru“ Andrije Kosa i Davora Totovića u izvedbi Veronike Jambrek. Drugo mjesto pripalo je skladbi „Igrajte nam mužikaši“  Zlatka Deveničara, Milana Maksimilijana Hercega i Davora Totovića u izvedbi Zlatka Deveničara a prvu nagradu osvojio je Mario Plantak sa skladbom „Dojdi mi“, koju zajednički potpisuje s Matijom Krizmanićem.

Nakon što su posjetitelji po prvi puta mogli čuti uživo prošlogodišnje nagrađene skladbe uslijedio je vrhunac ove bogate glazbene večeri – objava rezultata i dodjela ovogodišnjih priznanja.

U kategoriji društvenih mreža, od ukupno prikupljenih 216.559 glasova, s osvojenih 95.842 glasova sa svojom autorskom skladbom „Kad me vidi moja žena“ pobjednik je Radovan Kunović. U stopu su ga pratili Sandra Petrž Sandročka i Đuke band koji su dobili 81.235 glasova, a treća po broju glasova je Veronika Jambrek s 28.987.

Dva tjedna, od ponedjeljka do petka, u dva termina, telefonskim putem glasovali su i slušatelji Zagorskog radija. Sa 120 glasova pobjeda je u ovoj kategoriji pripala skladbi „Za nova jutra“ u izvedbi Tamare Balje i grupe Fantastic. Drugu nagradu sa 100  glasova osvojila je pjesma koja je dobitnik i nagrade u kategoriji društvene mreže „Kad me vidi moja žena“  Radovana Kunovića. Treću nagradu slušatelja sa 88 glasova, za svoju autorsku skladbu „Srčeko“ osvojila je Irena Grden.

Festivalski žiri radio je u sastavu: prof. Ivana Tomašković, prof. Katarina Lončar, glazbeni urednici sa Zagorskog radija i Radija Kaj Darko Fiket i Ivan Benc te dugogodišnji radijski voditelj i urednik Stjepan Zrinski koji su rekli da su kod konačne odluke presudile nijanse.

Dobitnik nagrade za najbolji tekst je skladba „Ti moja buš“,  autora Andrije Kosa. Skladba „Ti moja buš“,  za koju je tekst napisao Andrija Kos, a glazbu i aranžman Mario Plantak po ocjeni festivalskog žirija osvojila je prvo mjesto. Drugu nagradu festivalskog žirija sa skladbom Damira Kovačićeka i

Davora Totovića „Tebi Zagorje“ osvojili su Kraljevi Zagorja. Skladba Željka Grozaja i Đurđice Zrinšćak Družinec „Vse mi je na mestu“ u izvedbi Kvarteta Stubaka osvojila je  3. nagradu žirija.

Nagrade pobjednicima ovogodišnjeg 53. festivala Igrajte nam mužikaši uručili su: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, direktor Radija Kaj Drago Gradečak i direktor Zagorskog radija Boris Pavleković.

Na veselje brojnih ljubitelja domaće zagorske glazbe festival Igrajte nam mužikaši zajednički su organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj. Suorganizatori su TZ Krapinsko- zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KAJscena, a medijski pokrovitelji je Zagorski radio. Voditelji festivala bili su popularni dvojac Radija Kaj Gordana Tepuš i Ivan Benc.

Festival „Igrajte nam mužikaši“ oduševio je novim skladbama, privukao velik broj posjetitelja i potvrdio da zagorska glazba ima budućnost.

Tekst: Darko Fiket
Slike: Boris Pavleković


Emitiranje pristiglih skladbi 53. Festivala Igrajte nam mužikaši 2021.

Od 2017 godine na legendarnoj FM frekvenciji 87,8 MHz, službeno emitira Zagorski radio, radio postaja koja je izrasla na temeljima Radio Zaboka, ali se proširila na područje čitave Krapinsko – zagorske županije, budući je dobila i četiri nove frekvencije s ciljem da kreira kvalitetne programe te da bude najslušaniji radio na području Zagorja. To je radio koji prati tradiciju, gospodarstvo, kulturu, ali prije svega promovira zagorsku glazbu koja je, nažalost, malo zapostavljena . Festival „Igrajte nam mužikaši“ kao jedna je od najstarijih i najpoznatijih zagorskih manifestacija poprimila je regionalni karakter i značaj jer već više od 50 godina okuplja zagorske narodne i zabavne sastave te soliste koji svoje pjesme izvode u narodnom običaju i na kajkavskom narječju. Prvi je put festival održan 30. lipnja 1968. godine, a 2018. godine festival je obilježio jubilarnu 50. godišnjicu. Polustoljetna tradicija festivala Igrajte nam mužikaši dovoljno govori o kvaliteti i značaju festivala koji je glazbenu riznicu Krapinsko – zagorske županije do sada obogatio za više od tisuću pjesama. Održavanjem festivala „Igrajte nam mužikaši” ali i glazbenih emisija njeguje se tradicija zagorskih običaja te zagorske popevke, ali i promoviraju vrednote i ljepote Hrvatskog zagorja. Stoga smo iznimno ponosni što ćemo od ponedjeljka 28. lipnja 2021. godine započeti sa sviranjem i promoviranjem pjesama pristiglih na ovogodišnji natječaj. Slušatelji Zagorskog radija osim što će imati prvi čuti sve skladbe biti će u prilici glasati za svoje sastave, soliste ili pjesme u nekoliko termina pred samo održavanje festivala o kojemu ćemo Vas na vrijeme izvijestiti.

53.festival
IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI 2021.

1.ANDRIJA KOS I CARPONA BAND – Dok je bila moja
(Mario Plantak – Andrija Kos – Mario Plantak)
2.BOŽEK MEŠTROVIĆ – Pravi pajdaš
(Božek Meštrović – Božek Meštrović – Daniel Krajačić)
3.BOŽO PUSTAJEC I DRAGO SASTIĆ EX BAKUS – Skim bum ostal mlad
(Božidar Pustajec – Josip Pokupec/Božidar Pustajec – Josip Pokupec)
4.BRANKO PAVIĆ I NIKOLINA BAKSA – Za navek buš moje
(Branko Pavić – Branko Pavić -Ivan Pavić )
5.ČRLENI LAJBEKI – Najlepši falačec domaje
(Rudolf Kraljić – Rudolf Kraljić – Davor Totović)
6.DUET TOMMY I DARKO – Život
(Darko Krušelj, Ivan Habazin/Branko Kraševac/Tomislav Puntarić/Darko Krušelj – Tomislav Puntarić)
7.GRUPA ZAKON – Zagorski kraj
(Miroslav Svetec – Miroslav Svetec – Franjo Šest / Anđelko Turčec)
8.HAJDINA BAND – Lepo moje zagorje
(Božidar Vršić – Božidar Vršić – Božidar Vršić)
9.IRENA GRDEN – Srčeko
(Irena Grden/Davor Totović – Irena Grden – Davor Totović)
10.KRALJEVI ZAGORJA – Tebi Zagorje
(Damir Kovačićek / Davor Totović – Damir Kovačićek – Kraljevi Zagorja / Davor Totović)
11.KRUNOSLAV JAZBEC – Korona polka
(Krunoslav Jazbec – Krunoslav Jazbec – Miroslav Čavec)
12.KVARTET STUBAKI – Vse mi je na mestu
(Željko Grozaj – Đurđica Zrinšćak Družinec/Željko Grozaj – Željko Grozaj)
13.LANA I LORENA HLUPIĆ – Dani mladosti
(Ivica Hlupić – Ivica Hlupić – Josip Pokupec)
14.MARIO PLANTAK – Ti moja buš
(Mario Plantak – Andrija Kos – Mario Plantak)
15.PUHAČKI ORKESTAR PETROVSKO – ŠPOLJARI – Za Petrovsko
(Ivica Hršak Belko – Ivica Hršak Belko – Ivica Hršak Belko)
16.RADOVAN KUNOVIĆ – Kad me vidi moja žena
(Radovan Kunović – Radovan Kunović – Davor Totović)
17.SANDRA PETRŽ SANDROČKA I ĐUKE BAND – Pajdaš
(Sandra Petrž / Dalibor Moštak – Sandra Petrž – Dalibor Moštak)
18.STJEPAN ČEBRAJEC ČEBO – Oj lepe moje Zagorje
(Stjepan Čebrajec Čebo)
19.TAMARA BALJA I GRUPA FANTASTIC – Za nova jutra
(Tamara Balja/Ivan Starčević – Tamara Balja – Robert Groš)
20.VERONIKA JAMBREK – Udala se budem iz inata
(Mario Plantak – Andrija Kos – Mario Plantak)
21.ZAGORJE EXPRESS – Bluzica črlena
(Mario Plantak – Vladimir Podgajski – Mario Plantak)
22.ZLATKO DEVENIČAR – Ti si mi zakon
(Zlatko Deveničar – Milan Maksimilijan Herceg – Davor Totović)
23.ZVONIMIR GAŽIĆ – Moj otec
(Zvonimir Gažić / Toni Eterović – Vjekoslav Valjak – Toni Eterović)
24.ŽELJKO KOKORIĆ – Gda sem tebe ljubio
(Željko Kokorić – Ž.Kokorić – Ž.Kokorić / Damir Smokrović / Mario Plantak)


Organizacijski odbor 53. festivala „Igrajte nam mužikaši“, raspisuje natječaj za nove skladbe koje će biti izvedene na glazbenom festivalu

“IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI – BEDEKOVČINA 2021”

Glazbeni sastavi i solisti uz festivalski orkestar izvest će skladbe koje će Festivalski žiri odabrati među pristiglima na ovaj natječaj.

Skladbe moraju biti:
– u duhu zagorskog narodnog melosa
– u ritmu polke ili valcera
– tekst kajkavski (ili s elementima kajkavskog)
– trajanje pjesme do 3,30 minuta
– autori i izvođači odriču se autorskih prava za izvođenje na festivalu, za radio i TV prijenos-snimku, te za zajednički festivalski nosač zvuka i slike, a sva ostala autorska prava autori i izvođači zadržavaju.

Način prijavljivanja:

1. Tekst pjesme i gotovu snimku s podacima o autorima glazbe, teksta i aranžmana i imenima izvođača poslati do 13. svibnja 2021. godine na adresu Općina Bedekovčina, Trg Ante Starčevića 4, 49221 Bedekovčina ili putem e-maila na igrajtenammuzikasi@bedekovcina.hr.

2. Pristigle pjesme pregledat će i preslušati Festivalski žiri te odabrati repertoar za festival.

3. Troškove snimanja glazbenih brojeva koji su odabrani za festival, sufinancirat će Organizator (do iznosa 1.500,00 kn). Organizatori će 17. svibnja 2021. objaviti i predstaviti putem svojih web stranica sve konačno odabrane skladbe prema odluci Festivalskog žirija.

Informacije na www.kajscena.hr ili telefonom na broj 091/210 7770.