Dubrovnik Zagrebu

Svečani koncert „Dubrovnik Zagrebu“, uoči Feste sv. Vlaha, prvi puta je održan u Zagrebu. U Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u subotu, 20. siječnja 2024. godine, Zagrepčanima, ali i Dubrovčanima koji u Zagrebu žive, studiraju ili rade, na posebnoj glazbenoj večeri, najpopularnije skladbe dubrovačkih autora i izvođača, od Vlaha Paljetka do Đela Jusića, od Tereze Kesovije, preko Dubrovačkih trubadura do Mila Hrnića, izvodili su popularni solisti i sastavi iz Dubrovnika, ali i njihovi glazbeni domaćini iz Zagreba i Hrvatskog zagorja. Nastupili su: Tereza Kesovija, Dubravka Šeparović Mušović, Roko Radovan, Tibor Karamehmedović, Mihaela Tepšić, Maja Grgić, Nevio Končić, Marko Vukić, Gordana Ivanjek Tušek, Branko Greblički Ventek, Klapa Brv, Ženska klapa Linđo, Ženska klapa Figurin, Klapa Ragusavecchia, Klapa Kaše, Klapa Ragusa i Klapa Maestral. Izveli su pjesme koje su obilježile Dubrovnik i najpoznatije dubrovačke autore i izvođače. Program je izvrsno vodila Dubrovkinja Nataša Dangubić.

Iz Dubrovnika, šampiona Hrvatskog turizma, Dubrovčani su nam u Zagreb donijeli radost u pjesmama, ali i mirise i plodove svog kraja. Stradun u scenografiji stvarao je u Lisinskom dojam da su orkestar i izvođači u Dubrovniku. Narodni vez, lovorov vijenac, mimoze, naranče, rogač, bajam, smokve, ruzmarin… 

Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika, pokretač projekta Dubrovnik Zagrebu, na žalost, nije mogao biti tamo gdje jedino želio (bura, bura…), ali je sve slušao na Radiju Kaj i nakon koncerta nam poručio:  – Slušao sam od početka do kraja koncert i uživao. Gledao slike i bio ljubomoran što nisam sa Vama.  Atmosfera, pun Lisinski i svega po malo, ničeg previše, a opet ništa ne fali – pravo Dubrovački!

Svečanom koncertu „Dubrovnik Zagrebu“ nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, Željko Janković, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, župani Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i Varaždinske županije Anđelko Stričak i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, koja je pozdravila prisutne. Projekt Dubrovnik Zagrebu, kao organizatori, potpisuju Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika, Drago Gradečak, direktor Radija Kaj i Nikolina Klaić, predsjednica Društva Dubrovčana u Zagrebu.

Koncertom u Zagrebu nastavljena je izvrsna suradnja Grada Dubrovnika i Radija Kaj, potaknuta u siječnju 2023. godine u Dubrovniku gdje su izvedene najpopularnije kajkavske popevke u sklopu projekta U ozračju KAJ-a, kojega Radio Kaj organizira širom Hrvatske pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Organizatori koncerta Dubrovnik Zagrebu su Grad Dubrovnik, Radio Kaj i Društvo Dubrovčana u Zagrebu.