Štuparčani – Braća Mikulić

Ansambl ”Štuparčani kasnije Braća Mikulić” iz Čreta osnovan je 1970. godine, kao ”Narodni ansambl Štuparčani”. Ansambl je kasnije promjenio naziv u ”Ansambl Braća Mikulić”. Osnovala su ga braća Franjo i Vladimir. Voditelj sastava bio je Franjo Mikulić harmonikaš. vokalni solista i kantautor. Ansambl je bio vrlo popularan u razdoblju od 1970. do 1979. godine, na čitavom zagorskom području, a i šire, kada su snimili svoje dvije gramofonske ploče.

Članovi ansambla bili su: Franjo Mikulić harmonika, Vladimir Mikulić gitara i klarinet, Mirko Podgajski violina, Ivan Podgajski bas, kasnije: Stjepan Kerep truba , Živko Hršak gitara, Stjepan Licitar bas, Braća Mikulić su kao ansambl Čret iz Čreta 1971. godine nastupili na priredbi ”Igrajte nam mužikaši” u Bedekovčini. Tada su nastupili s pjasmama: Kad smo došli dole do Čreta i Lepa nam je gora zelena. Zatim 1975 godine s pjesmama: Toplice i Vesela djevojka.

Ansambl Braće Mikulić bio je vrlo popularan širom Hrvatskog Zagorja i Slovenije. Svirali su i nastupali na različitim priredbama, svadbama, zabavama, krstitkama i ostalim veselicama.

Prvu svoju ploču broj: SY 1761 snimio je 11.03.1971. godine s pjesmama:

Anica se šetala kroz Zagorski kraj (Franjo Mikulić)
Nježne oči (Franjo Mikulić)
Pjevaju Braća Mikulić

Drugu svoju ploču broj: SY 12233 snimio je 08.01.1973. godine s pjesmama:

Jorgovane, širi grane svoje (Vladimir Mikulić)
Imala majka kćeri tri (Franjo Mikulić)

Podaci: Franjo Mikulić , 21.3.2006.

Izvor podataka:
Josip Jurinjak, www.muzikasi.eu
e-mail: josip.jurinjak@vz.t-com.hr