Kajkavci u Lisinskom 2019. – najuspješnije do sada

Okupljanje Kajkavaca u Lisinskom u nedjelju 3. ožujska 2019. godine , raznovrsnost programa i sadržaja, bogatstvo njihove ponude u izložbeno-promotivnom dijelu, nastupima KUD-ova, ali i večernjem koncertu, kao i zanimanje i brojnost posjetitelja, učinili su ovogodišnju turističko-gospodarsku i kulturno-umjetničku manifestaciju Kajkavci u Lisinskom najljepšom i najbogatijom do sada. Mogu biti zadovoljni i ponosni organizatori tog projekta županije Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka, Grad Zagreb i Radio Kaj. Istakli su to i osobno, na početku koncerta u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije i Drago Gradečak, direktor Radija Kaj.

U svim prostorima KD Lisinski, u vremenu od 14 do 22 sata, na jednome mjestu, u gradu Zagrebu, Kajkavci su predstaviti bogato kulturno stvaralaštvo, podsjetili na tradicijske vrijednosti, sudjelovale su Povijesne postrojbe, predstavljen je turistički potencijal i posebnosti svake županije sudionice, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, folklor… U predvorju Velike dvorane brojne posjetitelje nastupima su oduševili Ansambl Zabok, KUD Elizabeta Jalžabet, KUD Preporod iz Dugog Sela, KUD Fijolica iz Orehovice, Udruga Hajdina Kučan Donji, Udruga cimbalista Hrvatske iz Đurđevca i Črleni lajbeki. Program su izvrsno vodili Gordana Tepuš i Ivan Benc.

Na ulasku u KD Lisinski posjetitelje i uzvanike uoči koncerta su dočekale Povijesne postrojbe: Husarska garda Varaždinske županije, Križevačka djevojačka straža, Povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža i Zrinska garda Čakovec.

U Velikoj koncertnoj dvorani nastupili su: Adam Končić, Gordana Ivanjek Tušek, Savski valovi, Mateja Kranjčec, Hrvoje Herček, Vokalno instrumentalni sastav „Jane“ iz Velike Gorice, Kavaliri, Karlo Čeh, mlada nada Glazbene škole Varaždin Tia Pikija, Tamburaški sastav KUD-a Belica, Pleteri, Muška klapa „Zrinski“ iz Vrbovca, Mladen Kos, Tihomir Kožina, Iva Ranogajec Inkret, Mirko Švenda Žiga, Gabrijela Hrženjak, Kajda, Đurđevčice, Branko Greblički Ventek, „Singrlice“ vokalno umjetnička organizacija iz Samobora, Ivan Benc, Elvira Voća, Ella Ranogajec Inkret, Udruga cimbalista Hrvatske Đurđevac, Lucija Kolarević, Aleksandar Senković i orkestar Radija Kaj, pod vodstvom Karla Kukovačeca. koji je s puno ljubavi i truda, ali vrhunski profesionalno pripremio sve zahtjevne aranžmane za brojne spletove skladbi. Voditelji su bili Petra Slavečki, Karmen Špiranec i Velimir Čajko. Izravni prijenos imali su Radio Kaj i Zagorski radio, a tv snimanje VTV televizija, koja će snimku emitirati u nedjelju 10. ožujka 2019. godine od 20,45 do 23,15 sati.

Radio Kaj, kao izravni organizator projekta Kajkavci u Lisinskom zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima, djelatnicima KD Lisinski, gradonačelniku i županima, svima koji su pomogli u organizacijskom i materijalnom pogledu, ili pak su projekt podržali svojim dolaskom u Lisinski.

Uz izvrsnu suradnju županijskih i gradskih službi i njihovih turističkih djelatnika, najveći dio poslova u višemjesečnim pripremama, ali i samoj organizaciji i provedbi projekta, odradili su djelatnici Radija Kaj. Za njih tridesetak ovo je bila radna nedjelja u kojoj su postavili i raspremili sajamski dio prostora, organizirali nastupe sudionika, vodili program, brinuli o prehrani, sve snimali za dokumentaciju, radili ozvučenje, miksanje tona koncerta za radio i televiziju, uručivali ulaznice za posjetitelje, uređivali scenu na pozornici, odrađivali mnoge „šljakerske“ poslove… I da samo usput, prava sitnica, s događaja odradili pedesetak javljanja u program Radija Kaj. I treba li nekoga opće iznenaditi što je Radio Kaj, u svojoj kajkavskoj regiji, uvjerljivo najslušaniji i što ga njegovi slušatelji vole?