Boris Pavleković

www.pavlekovic.eu

Hrvatsko zagorje kao nikada do sad bogato je stvaraocima zagorske glazbe, izvođačima i novim pjesmama. Uz tradicionalnu narodnu koja je nastajala u Bedekovčini, posljednjih godina u Zagorju sve je popularnija i zagorska violinska, tamburaška kao i zabavna glazba. Zagorska glazba dakle doživljava pravi procvat. Tome su zasigurno najviše doprinjeli zagorski festivali koje organizira Udruga Kajscena. Ta se udruga naime bavi njegovanjem i promocijom zagorske glazbe. Na čelu te udruge nalazi se i jedan od najpoznatijih tekstopisaca Hrvatskog zagorja, a ujedno i autor glazbe i aranžmana mnogih zagorskih hitova, Boris Pavleković.

Upravo očuvanje i njegovanje domače zagorske glazbe još u djetinjstvu bile su njegove velike želje. Sve je počelo od sakupljanja prvih zagorskih ploča, kasnije kazeta, te prikupljanje informacija o zagorskim sastavima, gdje su i kako nastupali, kakvu su glazbu njegovali, a redovito je pratio i festival Igrajte nam mužikaši. Početkom 90-tih godina napisao je i svoje prve pjesme. Tu je i počela suradnja sa poznatim zagorskim glazbenikom i pjevačem Ivanom Bencom. Obojica su pjesme počeli pisati zajedno i ta suradnja kao i veliko prijateljstvo ostali su i danas. Tako su nastali hitovi Kuharica s kojom je grupa San na Festivalu Igrajte nam mužikaši 1998. osvojila 1. nagradu publike i 1. nagradu žirija. Iste godine s njihovom pjesmom Zagorski lepi kraj Optimisti zagorja osvojili su 3. nagradu žirija. Te pjesme postale su jedne od najslušanijih zagorskih pjesama. Tada je počela suradnja s mnogim zagorskim glazbenicima i sastavima; Anticiklona, Silvija Bartol, Grupa San, Marina Plantak, Mario Plantak, Dubravko Miljan, Davor Totović i drugi. 1995. godine Boris Pavleković postao je glazbeni urednik emisije Domače popevke i tanci Radija Kaj. Budući da je domača zagorska glazbe oduvijek bila jedan od prioriteta Radija Kaj tako se sve više počeo ostvarivati njegov san o ponovnom oživljavanju zagorske glazbene scene. Kao suradnik Radija Kaj 2000. godine ponovno je pokrenuo Festival Igrajte nam mužikaši koji je sada podignut na jednu višu razinu kvalitete i postao je poznat daleko izvan granica Hrvatskog zagorja. Razvio je suradnju i sa mnogim izvođačima iz Slovenije; Navihanke, Polonca Podovac, Dvojčici Vesna i Vlasta, Igor Podpečan, Frajerke, Vera Šolinc, Vesele Štajerke, Kumske punce, Vitezi Celjski i drugi.

Boris Pavleković izdao je i vlastiti autorski nosač zvuka pod nazivom Zagorski lepi kraj. 2004. godine Boris Pavleković ponovo je oživio rad najstarijeg zagorskog radija Radio Zaboka koji je utemeljen još 1962. godine. Sada je ovdje riječ o jednom potpunom novom radiju s novim programskim opredjeljenjem, novom ekipom i velikom željom da se na poznatoj tradiciji radija u Zaboku profilira radijski program namijenjen u prvom redu s područja Zaboka, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća i Bedekovčine. Radio Zabok emitira program na frekvenciji 87,8 Mhz. Udruga Kajscena, čiji je predsjednik Boris Pavleković organizator je i drugih festivala: Pjesmom do srca, Pjesma i Tambura, Hit Zagorja i Krapinafest, kao i drugih brojnih priredbi i koncerata.