Veseli Škaričani

Ansambl ”Veseli Škaričani” iz Škaričeva osnovan je 1971. godine. Osnovali su ga članovi. Voditelj ansambla bio je Mirko Sever. Ansambl je bio vrlo popularni u razdoblju od 1971. do 1975. godine, na čitavom zagorskom području, a i šire, kada su snimili svoju jedinu gramofonsku ploču.
Članovi ansambla bili su: Mirko Sever violina, August Podolšak bugarija, Stanko Piskač harmonika, Vlado Hrestak bugarija, Ivan Podgajski bajs.

Jedinu svoju ploču broj: SY 12062 snimio je 23.10.1972. godine s pjesmama:

Zagorje moje drago (Stanko Piskač)
Škaričanska polka (narodna)
Pjevaju Stanko Piskač i Mirko Sever

Ansambl ”Veseli Škaričani” 1972. godine je nastupio na priredbi ”Igrajte nam mužikaši” u Bedekovčini. Nastupili su s pjesmama: ”Zagorje moje drago” s kojom su po ocjeni stručnog žirija osvojili prvo mjesto i Oj, Gačice, selo moje. Ansambl je tih godina u studiju radio Krapine, za priredbu ”Igrajte nam mužikaši” snimao pjesme, s kojima je i nastupio na priredbi, a koje su kasnije bile vrlo popularne (Oj, Gačice, selo moje, Otišla si.). Pjesma ”Zagorje moje drago” danas je svojevrsni hit, te je snimljena na nekoliko albuma zagorskih sastava.
Ansambl ”Veseli Škaričani” bio je vrlo popularni širom Hrvatskog zagorja. Svirali su i nastupali na različitim priredbama, svadbama, zabavama, krstitkama i ostalim veselicama.

Podaci: Stanko Piskač