Turisti

Ansambl ”Turisti” iz Zlatara i okolice osnovan je 1967. godine, kao ansambl ”Veselog Ivice”, Zbog tragično preminulog člana prekidaju rad te se ponovno osnivaju pod istim nazivom 1972. godine, da bi 1976. godine promijenio naziv u ansambl ”Turisti”. Osnivač i voditelj ansambla bio je Ivan Novosel, trubač, vokalni solista i kantautor. Ansambl je bio vrlo popularan u razdoblju od 1973. do 1984. godine, na čitavom zagorskom području, a i šire, kada su i snimili svoju jedinu gramofonsku ploču.

Prvi članovi ansambla bili su: Novosel Ivan truba, Kucelj Dragutin saksofon, Šantek Ivan harmonika, Kucelj Lacko bariton, a od 1972. godine Novosel Ivan truba, Brezovečki Josip saksofon, Šantek Ivan harmonika, Ferek Juraj gitara, Kovačić Ivan bariton i Šantek Barica vokalna solistica. Od 1976. godine, članovi ansambla bili su: Novosel Ivan truba, Ožbolt Ivan klarinet, Šantek Ivan harmonika, Kuharić Josip Kastro, a kasnije Horvat Ivan gitara, Kovačić Ivan bariton.

Ansambl ”Turisti” iz Zlatara i okolice snimio je jednu gramofonsku ploču.

Ansambl Veselog Ivice 1972. godine Kao ansambl ”Veselog Ivice” prvi puta su nastupali 1975. godine na priredbi ”Igrajte nam mužikaši” u Bedekovčini s pjesmama: Dođi mi dragi i Polka veselom tastu, te su osvojili drugu nagradu stručnog žirija. 1976. godine su se predstavili s pjesmama: Idi sada drugom i Polka veselom Zagorcu.
Kao „Ansambl Turisti“ 1977. godine nastupili su s pjesmama: Vrnul se pajdaš i Sretni smo to znaju svi. Tada su po ocjeni stručnog žirija osvojili prvo mjesto.

Ponovno kao „Ansambl Veselog Ivice“ nastupili su 1978. godine u sastavu: Ignac Vidović harmonika, Drago Škreblin truba, Josip Brestovečki saksofon, Stjepan Mladić gitara, Ivica Kovačić bariton, s pjesmama: Polka i Ostavljam Zagorje.
Kao „Ansambl Turisti“ podljednji put nastupili su 1983. godine s pjesmama: Oj, jezera i Imendanska polka.

Auror svih pjesama je Ivan Novosel.
Ansambl je tih godina u studiju radio Zaboka, za priredbu ”Igrajte nam mužikaši” snimio slijedeće pjesme: Dedek moj stari, Te majske ruže, Zagorje moje Zagorje, Idi sada drugom, Rođendanska, Dođi mi dragi, Ja se ženim (Ostavljam Zagorje), Jednog ranog jutra (Opet ću ti doć), Zagorka. Suze u mom životu, Polka veselom Zagorcu (Polka veselog Ivice), Polka veselom tastu, Polka vojnička, Polka za rastanak, Polka za rastanak ll, Svadbena koračnica i Koračnica”Rinek”, koje su kasnije bile vrlo popularne.
Autor svih pjesama je Ivan Novosel.

Jedinu svoju ploču broj: SY 23287 snimio je 26.10.1977. godine s pjesmama:

Vrnul se pajdaš (I.Novosel)
Sretni smo to znaju svi (I.Novosel)
Pjevaju: Ivan Novosel i Ivan Horvat

Ansambl ”Turisti” bio je vrlo popularan širom Hrvatskog Zagorja i Slovenije. Svirali su i nastupali na različitim priredbama, svadbama, zabavama, krstitkama i ostalim veselicama
Podaci: Ivan Novosel, 09.08.2007. godine

Izvor podataka:
Josip Jurinjak, www.muzikasi.eu
e-mail: josip.jurinjak@vz.t-com.hr