Rođendanski koncert Radija Kaj

Gordana Ivanjek Tušek, na koncertu kojega je dugo i brižno pripremala, uz svojih 15-tak godina umjetničke karijere, a poklonila Radiju Kaj za njegov ulazak u tridesetu, naprosto je briljirala. Bio je to njezin prvi, do sada najveći cjelovečernji nastup i to u Festivalskoj dvorani u kojoj su, kako je i sama istaknula, nastupali velikani hrvatske glazbe. Nije bilo jednostavno, pred domaćom – najzahtjevnijom publikom, ali i za stotine tisuća slušatelja Radija Kaj u izravnom prijenosu, uz koje je Gordana Ivanjek Tušek  i stvarala svoju uspješnu glazbenu karijeru. No, na samom početku, kad ju je najavio popularni voditelj Radija Kaj Velimir Čajko, kroz zrake svjetla i zvuka orkestra Radija Kaj i Savskih valova, u obradi tehničke ekipe Radija Kaj i kad je pred sobom ugledala posjetitelje koji su dupkom ispunili dvoranu, napravila je ono što najbolje zna – zapjevala je, pjevala, i pjevala, puna dva sata i 15 minuta. Bio je to izvrstan koncert, umjetnice iz Krapine, kakvoga u Krapini do sada, od nekoga Krapinca, posjetitelji nisu imali priliku odslušati. Bravo Goga! Pamtit će se. Jednako su izvrsno odradili i gosti koncerta Bojan Jambrošić i Mia Dimšić, koji su ponešto otpjevali sami, ali i u duetu sa slavljenicom Gordanom Ivanjek Tušek. Doista jedna prekrasna večer. Jedan lijepi dvostruki jubilej. Jedan poseban doživljaj za dugo pamćenje. A Radio Kaj i u tridesetoj nastavlja okupljati i promovirati izvođače s kajkavskog govornog područja, pružati im priliku za nastupe, dokazivati da se može uspjeti, a Gordana Ivanjek Tušek, najbolji je primjer.


Poznata i popularna Gordana Ivanjek Tušek, poklonit će za rođendan  Radiju Kaj, 3. svibnja 2019. u Festivalskoj dvorani u Krapini, prigodni slavljenički koncert. Glazbom će se obilježiti 29. rođendan Radija Kaj, ali i 15-tak godina bogate i plodonosne glazbene karijere Gordane Ivanjek Tušek. Tim povodom naša glazbena umjetnica, u razgovoru s novinarkom Radija Kaj  Gordanom Tepuš, otvorila je dušu i srce i otkrila neke pojedinosti iz njenih petnaestak godina glazbenog trajanja.

S četkom za kosu u ruci, još kao malena djevojčica, u rodnom mjestu Škarićevo, pokraj Krapine, stalno je pjevala i tako napravila svoje prve nesigurne glazbene korake. I bila je to naznaka kasnijeg zahtjevnog i postojanog glazbenog životu.

– Prvi ozbiljniji nastup pred publikom dogodio se 1995. godine na Prvom glasu Zagorja u Svetom Križu Začretju, gdje sam se plasirala među prva tri izvođača. Nakon toga, mnogi mi i ne vjeruju kad im to kažem, uslijedio je festival Igrajte nam mužikaši na jezerima u Bedekovčini. Sa sastavom Zagorje expres, čiji je član bio moj brat, izvela sam i danas rado slušanu skladbu Zetek. Sve ostalo nakon toga teklo je, moglo bi se reći, samo od sebe, s osmjehom na licu, kaže nam Gordana Ivanjek Tušek.

– Zaredali su se brojni nastupi i gaže, i u tom vrtlogu, otišla sam u Njemačku, gdje sam punih godinu dana, nastupala vikendom u Munchenu. Kasnije sam se uz posao u Njemačkoj, pjevanjem bavila samo kao članica crkvenog zbora u sklopu Hrvatske katoličke misije. U tom sam razdoblju s prijateljicama osnovala žensku klapu LIRA koja i danas djeluje, te s njome nastupala četiri godine. Nakon povratka iz Njemačke Gordana se ozbiljnije posvetila svojoj ljubavi – pjevanju.

Godine 2003. na Festivalu zabavne glazbe Radija Kaj,  s Lepim cajtima izvela je skladbu „U dubini srca“ i dokazala da je miljenica publike, koja je ni nakon godina izbivanja nije zaboravila. Osvojila je naime čak tri nagrade; drugu žirija, prvu publike u dvorani i treću radijskih slušatelja.

– Od tada su se samo redale pjesme, nastupi, festivali, pa i nagrade, iako je meni uvijek i najvažnija nagrada bio pljesak publike i emocija na licima onih koji me slušaju, kaže Gordana, prisjećajući se  festivala Pjesmom do srca, Pjesma i tambura, Krijesnica, Pitomača, Požega, Zadarfesta, Mefa te brojnih humanitarnih koncerata.

Iako na svaki svoj nastup gleda s posebnim emocijama, te joj je teško izdvojiti onaj najposebniji, kako kaže, najvažniji od svih festivala ipak joj je onaj krapinski.

– To je moj festival, tu sam doma, i tu je najljepše, ali i najteže popevati, kaže nam Gordana Ivanjek Tušek, koja već desetak godina redovito nastupa na poznatom Festivalu kajkavskih popevki, iako joj je trebalo dosta godina da uopće dobije priliku da stane na pozornicu krapinskog Festivala.

U petnaestak godina, koliko traje njezin glazbeni put, Gordana Ivanjek Tušek, snimila je gotovo stotinu pjesama, ali i jedan album „Oči zelene“.

– Možda se ljudi pitaju kako to, no ja se nikada pjevanjem nisam bavila u punom smislu riječi profesionalno. Iako je to moja velika ljubav, koju sam naslijedila od mame, pjevanju se nikad nisam posvetila stoposto, no unatoč tome smatram da sam na tom polju mnogo postigla. Uz glazbu sam paralelno razvijala svoju struku, te sam ponosna vlasnica frizerskog salona, iz čijeg imena G mol je također vidljiva moja velika ljubav prema glazbi.

Na svom glazbenom putu Gordana Ivanjek Tušek je upoznala brojne drage ljude, s kojima je i danas vežu neraskidive veze. – Svako bih spomenula Ivicu Pepelka, Marijana Jergovića, Vladu Smiljanića, Zoricu Klinžić, Tonija Eterovića, Đerija Grčevića, ali i svog supruga Žarka Tušeka, saborskog zastupnika, koji se glazbom bavi od rane mladosti te je i autor desetak mojih pjesama.

Zahvaljujući glazbi Gordana je puno putovala. S Gazdama i Draženom Žankom nastupala je u Moskvi i Varšavi. Svoje prvo gostovanje u Kanadi, kamo je odlazila čak tri puta, odradila je u suradnji s Ivicom Pepelkom, a treći put, osim Kanade sa Tamburaškim sastavom Dyaco odradila je i turneju po SAD-u, gdje su u 24 dana imali čak 17 koncerata.

Gordana Ivanjek Tušek ističe kako je na pomolu njen novi album, koji će zbog brojnih pjesama, najvjerojatnije biti dvostruki, a prema svemu sudeći, izaći će u krapinskom festivalskom tjednu, početkom rujna ove godine. Također, u pripremi su i čak dva nova, zanimljiva dueta, koja će bez sumnje biti pravo iznenađenje i poslastica za njenu publiku.

Na rođendanskom koncertu Radija Kaj, Gordana Ivanjek Tušek će izvesti probrani repertoar svojih pjesama, a gosti će joj biti suradnici i dragi prijatelji Mia Dimšić i Bojan Jambrošić, a pratit će ju orkestar sastavljen od vrsnih glazbenika, s kojima već neko vrijeme marljivo radi i priprema se za nastupe.

– Ono što očekujem od predstojećeg rođendanskog koncerta Radija Kaj je dobra atmosfera te na izlazu iz dvorane puno srce i duša svakog posjetitelja.

Uz veliki poziv na glazbeno druženje 3. svibnja, Gordana Ivanjek Tušek, naglašava kako se neke stvari u životu jednostavno dogode, ili ne dogode s razlogom. Jer, kao što i kaže njena pjesma – TAK ŽIVOT JE ŠTEL.