Igrajte nam mužikaši 2023.

Bedekovčanska jezera proteklog vikenda ugostila su najbolje vinare, najbolje majstore u spravljanju domaćih štruklji i veliki broj zadovoljnih posjetitelja, a za sam kraj, na popularnim Bajerima u nedjelju je održan 55. festival zagorskih narodno-zabavnih sastava „Igrajte nam mužikaši“. Riječ je o najdugovječnijoj i najpopularnijoj manifestaciji koja okuplja narodno-zabavne sastave i soliste s područja Krapinsko-zagorske županije.

Festival je održan u prekrasnom prirodnom ambijentu izletištu na jezerima u Bedekovčini, pred brojnim posjetiteljima ljubitelja zagorske glazbe. Organizatori su ove godine omogućili nastup uživo u tradicionalnoj postavi klarineta, trube, baritona i drugih puhačkih instrumenata te tamburaško-violinskoj postavi.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 14 skladbi koji su izvedene uživo na festivalu. I ove godine, osim nagrada festivalskog žirija, o najboljima skladbama telefonskim glasovanjem odlučivali su slušatelji Zagorskog radija te je prikupljeno 400 radijskih glasova. Prije proglašenja ovogodišnjih pobjednika, svim izvođačima uručene su posebne zahvalnice za sudjelovanje i doprinos očuvanju glazbenog dijela tradicije Hrvatskog zagorja.

Prema telefonskim glasovima slušateljima Zagorskog radija, koji su glasali dva tjedna, od ponedjeljka do petka u četiri termina s 94 glasa treće mjesto osvojila je skladba „Knjigovođa“ koju su izveli Božidar Meštrović i Slatka Tajna, na drugom mjestu je skladba „Cajti moje mladosti“ koju je izvela grupa Fantastic s osvojenih 125 glasova, a prvo mjesto po glasovima slušatelja osvojila je skladba „Vjerna ljubav“ u izvođenju glazbenog sastava Zagorski dečki s osvojenih 202 glasa.

Osim slušatelja, svoj posao, tradicionalno, kao i svake godine, odradio je i festivalski žiri, i nije im bilo nimalo lako, jer kako su nam rekli, kod konačne odluke, uistinu su presudile nijanse. Iznimno ih veseli sve veći interes glazbenika, osobito mlađih školovanih glazbenika i vokala koji upravo njeguju glazbenu tradiciju lijepog nam Hrvatskog zagorja, usmjerenu prema poznatim zvucima trube, klarineta, harmonike, baritona, ali i tamburice i violine.

Po ocjeni festivalskog žirija u sastavu prof. Katarine Lončar, Ivana Benca, glazbenika i voditelja Radija Kaj i Darka Fiketa, voditelja Zagorskog radija, treće mjesto osvojila je skladba “Zagorje je moja duša“ koji su izveli Fiškali, drugo mjesto osvojila je skladba „Nek celo selo zna“ koju su izveli Zvuci Zagorja a prvo mjesto po ocjeni festivalskog žiri osvojila je skladba „Dežek“ koji su izveli Dominik Štrucl i Ansambl 5 do 12.

Nove pjesme u natjecateljskom dijelu programa izveli su: Andrija Kos i Carpona Band, Božidar Meštrović i Slatka Tajna, Črleni Lajbeki, Dominik Štrucl i Ansambl 5 do 12, Fantastic, Fiškali, Kraljevi Zagorja, Radovan Kunović i Kraljevi Zagorja, Rajko Suhodolčan, Klapa Brv i Zvuci Zagorja, zagorski Dečki, Zlatko Deveničar i Črleni Lajbeki, Zlatni kristali, Zvonimir Gažić, Željko Grozaj i zagorski Mužikaši te Zvuci Zagorja. U revijalnom dijelu posjetitelje su zabavljali gosti iz Slovenije Ansambl Dinamika.

Pobjednicima u kategoriji slušatelja Zagorskog radija, uručio je predsjednik Udruge Kajscena i direktor Zagorskog radija Boris Pavleković,  a nagrade festivalskog žirija uručili su prof. Katarina Lončar, predsjednica žirija i domaćin načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

U ime župana Željka Kolara svim nagrađenima čestitao je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban naglasivši kako je ovogodišnji Festival, s obzirom na iznimno kvalitetne skladbe, ali veliki interes publike, pokazao kako glazba Hrvatskog zagorja ima svijetlu budućnost.

Festival “Igrajte nam mužikaši” oduševio novim skladbama, privukao velik broj posjetitelja i potvrdio da zagorska glazba ima budućnost.

Festival su i ove godine zajednički organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj, a suorganizatori su TZ Krapinsko-zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KajScena, dok su medijski pokrovitelji festivala bili Radio Kaj i Zagorski radio.

Tekst: Darko Fiket


Održan sastanak stručnog ocjenjivačkog žirija ovogodišnjeg festivala „Igrajte nam mužikaši“
Sastanak stručnog ocjenjivačkog žirija ovogodišnjeg festivala „Igrajte nam mužikaši“ održan je u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, u prostorima Zagorskog radija u Krapini. Prema riječima predsjednice žirija prof. Katarine Lončar, ovogodišnji Festival koji nam predstoji, donosi nam 14 novih skladbi, koje će i ove godine pronaći put do svojih slušatelja. Ono što ju posebno veseli je sve veći interes glazbenika, osobito mlađih školovanih glazbenika i vokala koji njeguju glazbenu tradiciju lijepog nam Hrvatskog zagorja, usmjerenu prema poznatim zvucima trube, klarineta, harmonike, baritona, ali i tamburice i violine. Ono što je iznimno važno i po čemu će festivalski žiri na kraju donijeti svoju odluku jest standardna okosnica (tekst, glazba, aranžman), ali i sam dojam koji će glazbenici ostaviti na publiku prilikom same izvedbe svoje skladbe. Na sastanku, uz prof. Lončar, bili su Ivan Benc, voditelj Radija Kaj, Darko Fiket, voditelj Zagorskog radija i Boris Pavleković, direktor Zagorskog radija i predsjednik Udruge „Kaj scena“. Festival „Igrajte nam mužikaši“ održat će se u nedjelju, 4. lipnja 2023. godine, s početkom u 17:00 sati na Bedekovčanskim jezerima. Organizatori Festivala su Općina Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj, a suorganizatori TZ Krapinsko- zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KAJscena, dok su medijski pokrovitelji Zagorski radio i Radio Kaj!


55. festival IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI
Bedekovčanska jezera, 04.06.2023. u 17 sati

Članovi festivalskog žirija izabrali su 14 pjesama koje će se izvoditi na
55. festivalu Igrajte nam mužikaši 2023. godine na jezerima u Bedekovćini:

1.ANDRIJA KOS I CARPONA BAND – Nejdi za menu
(Mario Plantak – Andrija Kos – Mario Plantak)
2.BOŽIDAR MEŠTROVIĆ I SLATKA TAJNA – Knjigovođa
(Mario Plantak – Krunoslav Duković – Mario Plantak)
3.ČRLENI LAJBEKI – Stručak jorgovana
(Rudek Kraljić – Rudek Kraljić – Davor Totović)
4.DOMINIK ŠTRUCL I ANSAMBL 5 DO 12 – Dežek
(Dominik Štrucl – Dominik Štrucl – Marko Trajbar/Dominik Štrucl)
5.FANTASTIC – Cajti moje mladosti
(Andrija Kos – Andrija Kos – Mario Plantak)
6.FIŠKALI – Zagorje je moja duša
(Oliver Korade – Oliver Korade – Fiškali)
7.KRALJEVI ZAGORJA – Tradicija
(Ivica Hlupić – Ivica Hlupić – Bojan Lugarić)
8.RADOVAN KUNOVIĆ I KRALJEVI ZAGORJA – Srce zagorsko
(Radovan Kunović – Jadran Dogan – Davor Totović)
9.RAJKO SUHODOLČAN, KLAPA BRV I ZVUCI ZAGORJA – Dalmatinka
(Rajko Suhodolčan – Tomislav Baran – Rajko Suhodolčan/Davor Totović)
10.ZAGORSKI DEČKI – Vjerna ljubav
(Josip Salatko – Josip Salatko – Josip Pokupec)
11.ZLATKO DEVENIČAR I ČRLENI LAJBEKI – Tetec i teca
(Zlatko Deveničar – Maksimilijan Milan Herceg – Davor Totović)
12.ZLATNI KRISTALI – Ke ci pa je
(Bojan Lugarić/Damir Kovačićek – Damir Kovačićek – Bojan Lugarić)
13.ZVONIMIR GAŽIĆ, ŽELJKO GROZAJ I ZAGORSKI MUŽIKAŠI – Zagorski mužikaš
(Zvonimir Gažić – Vjekoslav Valjak – Toni Eterović)
14.ZVUCI ZAGORJA – Nek celo selo zna
(Davorin Vukmanić – Davorin Vukmanić – Bojan Lugarić)

GOSTI IZ SLOVENIJE:
ANSAMBL DINAMIKAOrganizacijski odbor 55. festivala „Igrajte nam mužikaši“, raspisuje natječaj za nove skladbe koje će biti izvedene 4. lipnja 2023. godine na glazbenom festivalu

“IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI – BEDEKOVČINA 2023”

Glazbeni sastavi i solisti sa sastavom kojega sami dogovore izvest će uživo skladbe koje će Festivalski žiri odabrati među pristiglima na ovaj natječaj.

Skladbe moraju biti:

– u duhu zagorskog narodnog melosa
– u ritmu polke ili valcera
– tekst kajkavski (ili s elementima kajkavskog)
– trajanje pjesme do 3,30 minuta
– autori i izvođači odriču se autorskih prava za izvođenje na festivalu, za radio i TV prijenos-snimku, te za zajednički festivalski nosač zvuka i slike, a sva ostala autorska prava autori i izvođači zadržavaju.

Način prijavljivanja:

  1. Tekst pjesme i radnu snimku s podacima o autorima glazbe, teksta i aranžmana i imenima izvođača poslati do 21. travnja 2023. godine na adresu Općina Bedekovčina, Trg Ante Starčevića 4, 49221 Bedekovčina ili putem e-maila na festival@bedekovcina.hr
  2. Pristigle pjesme pregledat će i preslušati Festivalski žiri te odabrati repertoar za festival.
  3. Troškove snimanja pjesama, koje odabere festivaslski žiri, sufinancirat će Organizator (do iznosa 300 eura). Organizatori će 15. svibnja 2023. objaviti i predstaviti putem svojih web stranica sve konačno odabrane skladbe prema odluci Festivalskog žirija.

Informacije na www.kajscena.hr ili telefonom na broj 091/210 7770.