ZAGORJE – DUBROVNIKU

ZAGORJE-DUBROVNIKU
Kazalište Marina Držića, Dubrovnik, 26. veljače 2008. U 18 sati

Nakon iznimno uspjelog predstavljanja zagorskih popevki na prošlogodišnjem koncertu 28. siječnja 2007. godine, u Revelinu, pod nazivom „Od Kaja do Fale“, u čast Vlahu Paljetku i Dubrovčanima koji su skladali i otpjevali antologijske kajkavske popevke, Radio Kaj ove godine Dubrovniku, našem najturističkijem gradu daruje koncert pod nazivom „Zagorje-Dubrovniku“. Suradnja, preko koje je glazba povezala hrvatski sjever i jug, nastavlja se 26. veljače 2008. godine u 18 sati, u Kazalištu Marina Držića, kad Radio Kaj i Turistička zajednica grada Dubrovnika priređuju koncert zagorskih sastava i solista. Bit će to završna priredba ovogodišnje izuzetno uspješne turističke akcije Dubrovnik zimi, koju organizira Turistička zajednica grada Dubrovnika.
Ovaj put će se Hrvatsko zagorje, zahvaljujući Radiju kaj predstaviti brojnim zagorskim glazbenim sastavima i solistima, koji će u uglednoj dubrovačkoj kući, Kazalištu Marina Držića, izvesti popularne zagorske skladbe. Riječ je o tradicionalnoj zagorskoj glazbi u kojoj sudjeluju glazbenici s prepoznatljivim zagorskim zvukom violine, tamburice, dijelom i harmonike, a dobar dio skladbi izvodi se na kajkavskom narječju. Izvest će se antologijske kajkavske popevke iz vremena Vlahe paljetka i Đure Prejca, novoskladane popevke na Krapinskom festivalu, ali i najnovije izvedene na festivalima koje po nazivom “Pjesma i tambura” uspješno organizira Radio Kaj. Program u Dubrovniku bit će izvrsna prilika da se Hrvatsko zagorje predstavi stanovnicima Dubrovnika i njihovim gostima na jedan poseban način, glazbom i pjesmom nedovoljno poznatom širem području, izvan granica Hrvatskog zagorja.
Program gostovanja Zagorja u Dubrovniku svojim je slušateljima u posebnoj trosatnoj emisiji Radija Kaj, koja se izravno emitirala iz Dubrovnika, predstavio direktor vodećeg zagorsko-zagrebačkog radija Drago Gradečak. Za nastup u Dubrovniku posebno se pripremaju naši popularni tamburaško-violinski sastavi Aduti, Klaruši i Savski valovi, ali jednako tako i Oktet Kaj, Milica Korpar Mili, Gordana Ivanjek, Mirko Švenda Žiga, Laura, Iva Ranogajec, Filip Mikša, Branko Greblički Ventek, Ivan Benc i Ivica Pepelko. Presečki toours iz Krapine organizira za sve zainteresirane izlet u Dubrovnik i prisustvovanje koncertu Zagorje Dubrovniku. Radio Kaj će za sve one, koji neće moći prisustvovali koncertu, imati izravni radijski prijenos iz Kazališta Marina Držića u utorak 26. veljače 2008. godine od 18 sati. Program će se moći slušati, ne samo u Zagrebu, Hrvatskom zagorju i središnjoj Hrvatskoj, već putem interneta širom svijeta na poznatoj adresi www.kaj.hr
U trosatnoj emisiji koja je nedavno emitirana izravno iz Dubrovnika slušatelji su mogli izravno čuti kako naš “kaj” doživljavaju Dubrovčani, kojima je prošlogodišnji koncert ostao u nezaboravnom sjećanju. U programu su sudjelovali Đuro Market, član Gradskog poglavarstva Dubrovnika i predsjednik Turističke zajednice, Miho Katičić, gradski pročelnik za kulturu i društvene djelatnosti, Nikša Bender voditelj odjela promidžbe u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, Lukša Lucijanović, autor knjige o dubrovačkom turizmu, Đelo Jusić, autor brojnih kajkavskih popevki, Nano Vlašić, predsjednik Udruge „Festa Dubrovnik“, Ana Tomić iz direkcije Dubrovačkih ljetnih igara i Vesna Gozze, ravnateljica Muzeja Marina Držića. Svi oni, kao i mnogi Dubrovčani koji su prošle godine uživali u programu „Od Kaja do Fale“ ističu, kako s nestrpljenjem očekuju ovogodišnji koncert na kojem će Dubrovnikom ponovo odzvanjati „dragi nam kaj“.